Здравна застраховка в Норвегия

Какво е най-важното, което трябва да знаете за Вашата здравна застраховка в Норвегия, национална осигурителна схема в Норвегия, личен лекар в Норвегия, карта за поемане на разходи за здравеопазване в Норвегия (Frikort), здравна застраховка за студенти в Норвегия?Национална осигурителна схема в Норвегия

Всеки, който има адресна регистрация в Норвегия и съответно е регистриран в регистъра на населението  (Folkeregisteret) бива включен в националната осигурителна схема в Норвегия. Здравеопазването в Норвегия не е безплатно, като всеки е задължен да поема разходите по лечението си до 2040 крони годишно. След преминаването на този лимит, разходите се поемат от националната осигурителна схема, чрез специална карта за поемане на разходи за здравеопазване в Норвегия (Frikort). Изключение от това правило се прави за децата до 16 години и бременните жени, за които здравеопазването е безплатноРегионални здравни власти в Норвегия

Всички държавни болници в Норвегия се контролират от четири регионални здравни власти (RHA), които от своя страна се  контролират от Министерство на здравеопазването в Норвегия.

Избор на личен лекар в Норвегия (fastlege)

При вливането си в норвежката здравна система, Вие трябва да изберете Ваш личен лекар в Норвегия (fastlege). Вие може да смените личният си лекар най-много два пъти в годината. Това най-лесно може да направите тук. 

Здравна застраховка за студенти в Норвегия

Ако продължителността Ви на пребиваване е повече от 1 година, Вие автоматично се застраховате в националната осигурителна схема, когато се регистрирате във Вашият университет в Норвегия.

 Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20,  E-mail: info@weknowthelaw.eu. Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Източници:Helfo

 

Още информация по темата за живот и работа в Норвегия може да намерите в следните публикации:

Адресна регистрация в Норвегия

Детски надбавки в Норвегия

Дигитална самоличност MinID в Норвегия

 

 

 

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
Founder & Senior Legal advisor