Банкова сметка в Швейцария (Privatkonto)

Какво трябва да знаете за Вашата банкова сметка в Швейцария (Privatkonto), как да вземете Вашата банкова карта в Швейцария (Debitkarte) и какво представлява номерирана банкова сметка в Швейцария?

В Швейцария има два вида банки – такива, които действат само в отделните кантони и национални действащи на територията на цялата страна. Всички банки в Швейцария се контролират от федералната банкова комисия (FBC). Много често тези, които имат сметка в локална банка в определен кантон, ако се преместят в друг кантон, трябва да закриват сметката си и да отварят нова в нова банка.  При отваряне на банковата Ви сметка, в повечето случаи ще Ви бъде назначен персонален мениджър на Вашата банкова сметка. По-големите национални банки са UBS Group AG и Credit Suisse Group AG.Необходими документи за откриване на банкова сметка в Швейцария (Privatkonto)

За да откриете своята банкова сметка в Швейцария (Privatkonto), ще са Ви необходими: лична карта или международен паспорт, адресна регистрация в Швейцария (разрешение за краткосрочно пребиваване – Kurzaufenthaltsbewilligung и разрешение за дългосрочно пребиваване в Швейцария – Aufenthaltsbewilligung),  договор за наем или друго доказателство за адрес. Ако все още нямате адресна регистрация в Швейцария, ще Ви бъде поискано уверение от работодател или да направите депозит в банката ( в много случаи се изисква депозита да възлиза на повече от 25 000 швейцарски франка)

Сравняване на банкови такси в Швейцария може да направите тук. Банки в различните кантониОткриване на сметка преди преместване в Швейцария

Вие може да кандидатствате за откриване на банкова сметка в Швейцария преди да заминете за страната. За целта е необходимо да се свържете с Вашата банка и да и изпратите документи, като документ за самоличност, копие от трудов договор, уверение от работодател, адресна регистрация. Също така ще трябва да посетите и местен клон на банката, преди откриването на сметката. За да докажете, че финансовите средства не са от престъпна дейност, банката може да Ви изисква допълнително данъчни декларации, трудов договор, фирмени документи и документи за произход на средствата.

Банкова карта в Швейцария (Debitkarte)

Най-разпространената банкова карта в Швейцария (Debitkarte) е Carte Maestro. След подаването на документите Вие получавате Вашата банкова карта в Швейцария (Debitkarte), в рамките на 1 месец.

Номерирана банкова сметка в Швейцария

При отварянето на баковата Ви сметка в Швейцария ще Ви бъде предложена номерирана банкова сметка в Швейцария, която предоставя анонимност при извършването на ежедневните Ви транзакции, но годишната такса за тази услуга е около 2000 швейцарски франка. При извършване на транзакции с номерирана банкова сметка вместо името Ви ще бъдете идентифициран с номер, но въпреки това информацията за личните Ви данни се съхранява в самата банка и сметката в никакъв случай не е напълно анонимна.

Онлайн разплащане Sofortüberweisung (über SOFORT AG)

Тъй като повече банки в Швейцария предлагат Carte Maestro, с която не може да се извършва онлайн транзакции, за да се разплащате онлайн в Швейцария ще трябва да използвате системата за онлайн разплащания Sofortüberweisung (über SOFORT AG). 

 Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20, E-mail:info@weknowthelaw.eu.Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Още информация по темата за живот и работа в Швейцария може да намерите в следните публикации:

Адресна регистрация в Швейцария

Здравна застраховка в Швейцария

Шофьорска книжка в Швейцария

Договор за наем в Швейцария

 

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
Founder & Senior Legal advisor