Какво е най-важното, което  трябва да знаете за  пътуването с влакове на NS в Холандия, ползването на ОV карта (OV-chipkaart), както и глобите налагани от служителите на NS в Холандия, пътуване с влак с намаление, билет за влак в Холандия ?

Влакове на NS в Холандия

Какво е най-важното, което  трябва да знаете за  пътуването с влакове на NS в Холандия, ползването на ОV карта (OV-chipkaart), както и глоби в NS налагани от служителите на NS в Холандия, пътуване с влак с намаление, билет за влак в Холандия ?



ОV карта (OV-chipkaart) и влакове на NS в Холандия

Пътуването с влакoweна NS в Холандия става с превозен документ, било то билет за влак в Холандия или ОV карта (OV-chipkaart). ОV картата (OV-chipkaart) дава право на пътуване в целият обществен градски транспорт в Нидерландия, в това число автобуси, трамваи и влакове. Има два два вида  OV карти (OV-chipkaart) анонимна и персонална. Персоналната дава някой допълнителни преимущества, като например защита на Вашият баланс в рамките на 24 часа след кражба, възстановяване на баланса Ви след кражба и възможност за автоматично зареждане. Двете карти са на цена 7,50 евро, като за издаването на персоналната са нужни 7 дни, а анонимната може да вземете от всеки автомат или офис на NS.  Вие можете да проверявате информацията за Вашите пътувания безплатно  в интернет страницата NS  в раздела Mijn NS.



Минимален баланс при пътуване с влакове на NS в Холандия

За да пътувате във влакове на NS в Холандия по една дестинация е необходимо да имате баланс от минимум 20 евро зареден във Вашата ОV картата (OV-chipkaart), плюс минус 2 евро. Тази сума автоматично Ви се блокира, когато се чекирате при началната точка на Вашето пътуване. След като стигнете крайната си дестинация, Вие отново трябва да се чекирате на изходната си точка, а сумата за пътуването Ви се удържа автоматично от Вашият баланс. Може да се чекирате до 6 часа след началното чекиране на първата Ви станция.

Чекиране с ОV карта (OV-chipkaart) във влакове на NS в Холандия

Чекирането на Вашата ОV карта (OV-chipkaart) е задължително винаги при началната и крайна точка на Вашето пътуване, противен случай рискувате глоба или да Ви бъде удържан целият баланс от 20 евро. Пътуването с ОV карта е най-подходящо за всички, които имат адресна регистрация в Холандия.



Пътуване с билет във влакове на NS в Холандия

Ако все пак мислите да пътувате с билет, те могат да се закупят от автомат на NS или офис, но струват с 1 евро по-скъпо. Също така ако заплащате с Visa или Mastercad има допълнителна такса от 0,50 евро цента върху всяка покупка.

Пътуване с влак с намаление със сезонен билет

Друга опция за пътуване е сезонен билет, той се зарежда само върху Вашата ОV персонална карта (OV-chipkaart) и дава право за пътуване с влак с намаление и най-различни отстъпки, но само в не натоварените часове между 9 часа сутринта и 4 следобед от понеделник до петък, както и преди 6 и 30 сутринта, събота, неделя и по празниците. Някой планове на сезонният билет дават право да се ползва допълнително намаление за деца по-големи от 12 годишна възраст и партьор, които живеят на същият адрес, а за децата под 12 години не е необходимо да живеят на същият адрес, за да се ползва намаление за тях.

NS предлага и бизнес планове за компании и техните служители, като тарифите за пътуване варират в зависимост от допълнителните пакети на плана.

Пътуване на ниски цени

Понякога има специални промоции за пътуване с влакове на NS в Холандия във веригите Kruidvat, Blokker и AlbertHain.

Паркинг за автомобили при пътуване с ОV карта (OV-chipkaart) във влакове на NS в Холандия

Непосредствено  до всяка гара има безплатен паркинг за автомобили, както и платен паркинг  (P+ R), като Вашата OV карта (OV-chipkaart) Ви предоставя възможност за минимум 30 % отстъпка от цената на платеният паркинг за престой в рамките на 24 часа след пътуването.



OV велосипеди (OV fiets)

Също така, ако имате сезонен билет, срещу такса 10 евро на година може да ползвате OV велосипеди (OV fiets), като заплащете  3.35 евро за 24 часа, а самите велосипеди може да ползвате до 72 часа.

Пътуване с деца във влакове на NS в Холандия

Деца от 4 до 11 години могат да пътуват безплатно, ако не заемат място във влака, а ако искате те да имат свое специално място има специален билет (Railrunner), който е на цена 2.5 евро.

Пътуване с велосипед и домашен любимец

Ако искате да вземете своят велосипед във влака трябва да вземете специален билет за велосипед на цената от 6 евро, като мястото за велосипеди във влака е строго определено. А ако искате да вземете своето куче, билетът струва 3 евро.

Загубени вещи

Ако загубите лични вещи във влакове на NS в Холандия, съществува специална служба за загубени вещи (Centraal Bureau Gevonden Voorwerpen), където намерените вещи се съхраняват в срок до 3 месеца.



Глоби в NS за нередовен пътник

Налаганите глоби в NS нередовен пътник във влакове на NS в Холандия са 50 евро. Има и административна такса от 15 евро. В случай че нямате пари в кеш, кондукторът ще Ви изиска личен документ и ще издаде фиш, който ще пристигне на домашният Ви адрес и трябва да платите в срок до 14 дни. Кондукторът е лице, което е оторизирано да изисква Вашият билет за влак в Холандия, както и документи за самоличност (Buitengewoon Opsporingsambtenaar). Ако нямате документ за самоличност, кондукторът ще попълни специален доклад и ще Ви предаде на транспортната полиция, които ще започнат разследване с цел установяване на самоличността Ви.

Задължително носене на документ за самоличност в Холандия

В Холандия носенето на документ за самоличност е задължително, а в случай на проверка и липсата на такъв глобата е 60 евро, а централната агенция за събиране на глоби (CJIB) има задължения да събере вземането.

Приспадане разходите за пътуване при възстановавяне на данъци от Холандия

Имайте предвид, че разходите за пътуване от и за работното място могат да бъдат приспаднати при подаване на данъчна декларация в Холандия.



Настоящата статия не представлява правно становище или правен съвет, съобразен с конкретна ситуация или субект, поради което авторът на статията не носи отговорност за предприемането на каквито и да е правни действия въз основа на съдържанието й.

Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти при миграция в друга държава или възлагане на дейност по изготвяне на правен анализ на определено чуждестранно законодателство?

Нашият съвет е да се консултирате с добър адвокат  още преди да е възникнал проблема, защото така ще защитите Вашите права и интереси възможно най-пълноценно. Освен това може да потърсите и правна помощ в страната, където живеете. Повече за това, как да го направите може да научите тук. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с миграциата Ви в друга държава  или да бъде изготвен правен анализ на определено чуждестранно законодателство може да с обърнете към нас. Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди. Ако имате нужда от консултация или искате да пристъпите към процедура по трансгранична онлайн медиация, за разрешаване на трудови спорове, търговски спорове, семейни спорове, спорове за недвижими имоти, имате нужда от регистриран медиатор  във Варна,  медиатор в София или  медиатор в Добрич,  може да посетите сайта mediationexperts.eu . Имате ли нужда от консултация или предоставяне на ефективни и лесно приложими софтуерни решения във връзка с изпълнение на изискванията на Директива (ЕС) 2019/1937 за защита на лица сигнализиращи за нередности свързани с нарушения на правото на ЕС, тогава може да посетите сайта  whisblow.eu

 

Още информация по темата за живот и работа в чужбина и в България може да намерите в следните публикации:

Регистрация тип пощенска кутия в Холандия 

Община в Холандия 

Пътуване на деца извън Холандия

Развод в Холандия 

Велосипеди в Холандия 

Адресна регистрация в Холандия 

Надбавка за наем в Холандия

Обезщетение за безработица в Холандия

Здравна застраховка в Германия

Бакова сметка в Холандия

Scroll to Top