Шофьорска книжка в Швейцария

Какво е най-важното, което трябва да знаете за Вашата шофьорска книжка в Швейцария, дейност на служба по автотранспорт в Швейцария, регистрация на кола в Швейцария и управление на автомобил в Швейцария, както и за  смяна на шофьорска книжка в Швейцария?Когато пребивавате постоянно на територията на някой от кантоните в Швейцария, имате кола в Швейцария, Вие сте задължени да смените чуждестранната си книжка за швейцарска в рамките на 12 месеца от датата на Вашата адресна регистрация в Швейцария с шофьорска книжка в Швейцария. Като съществува специална процедура по смяна на шофьорска книжка в Швейцария, ако шофирате автомобил в Швейцария.

Strassenverkehrsamt (Служба по автотранспорт в Швейцайрия)

Отговорна за размяната е Strassenverkehrsamt (Службата за движение по пътищата) във Вашия кантон. Важно е да знаете, че Вие няма да запазите старата си шофьорска книжка, тя ще бъде изпратена по служебен път на органите на КАТ в България.Необходими документи за шофьорска книжка в Швейцария

За да размените Вашето свидетелство за управление на МПС Вие трябва да изпратите лично следните документи на Служба по автотранспорт в Швейцария (Strassenverkehrsamt):

  • Формуляр за кандидатстване
  • Валидна стара шофьорска книжка в оригинала
  • Сертификатът за пребиваване;
  • Паспортна снимка
  • Офталмологичен сертификат – прегледът може да бъде извършен в оптика за около 20 франка
  • Професионалните шофьори с категории C1, C, D, D1 се нуждаят от медицинско свидетелство.Цена на издаване на СУМПС в Швейцария

В зависимост от кантона трябва да очаквате разходите да са между 80 и 140 франка. Книжката пристига за период от 2 -3 дни по пощата, след което в рамките на 2-3 седмици получавате фактурата за разходите за книжката.

Внимание

Когато пребивавате повече от 6 месеца на територията на Швейцария, Вие сте задължени да проведете шофьорските си изпити в Швейцария.  Също така СУМПС за професионалните категории C/CE ИЛИ D/DE е с различна валидност от тази в България, като тя е валидна само 5 години, след което е нужда да бъде подменена с нова на територията на Швейцария.

Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20, E-mail: info@weknowthelaw.eu. Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
FOUNDER & SENIOR LEGAL ADVISOR