Църковен данък в Германия

Църковен данък в Германия Консултантски услуги за българи в чубина

църковен данък в Германия

100.00
50.00

Консултации

Обща консултация

100.00
100.00
100.00
130.00

Църковен данък в Германия (Kirchensteuerpflicht)

Църковен данък  в Германия (Kirchensteuerpflicht), който се плаща само от лицата,които принадлежат към Римокатолическата или Протестантската църковна общност. Той е подоходен данък (Lohn- bzw. Einkommensteuer) и е в размер на 8%-9% върху брутният доход на работниците или самостоятелно осигуряващите се лица. Данъкът се събира от данъчните служби (Finanzamt), като за своето посредничество, те удържат от 2 %до 4,5% от събраните средства.

Във Вашият  електронен фиш на заплатата (ELSTAM), вашият църковен данък се обозначава с код  (KiStAM)

Облагане с църковен данък в Германия

Съществува процедура по напускане църквата (Kirchenaustritt), в случай че сте обложен с църковен данък в Германия и искате да откажете дa го плащате. Продурата се осъществява, като се явите лично във Вашата община (Gemeinde), окръжният съд по местоживеене (Amtsgericht) или пред нотариус. Всяка провинция (Bundesland) има различен  органът пред, които се заявава напускането на църквата (Kirchenaustritt) и желанието за спиране на плащане на църковен данък в Германия .

Необходими документи, които трябва да представите са лична карта или международен паспорт,  свидетелство за  адресна регистрация (Meldebescheinigung),  брачно свидетелство или решение за развод (ако са налични). Също така е необходимо  да попълните заявление по образец.

Не е необходимо да посочвате причина за напускането на църквата( Kirchenaustritt) и прекратяване на заплащането на църковен данък 

ПРОВИНЦИЯ ОРГАН ТАКСА
Baden-Württemberg Standesamt  
Bayern Standesamt 31,00 €
Berlin Amtsgericht 30,00 €
Brandenburg Amtsgericht 0,00 €
Bremen Kirche 0,00 €
Hamburg Standesamt 31,00 €
Hessen Bürgeramt 30,00 €
Mecklenburg-Vorpommern Standesamt 12,00 €
Niedersachsen Standesamt 25,00 €
Nordrhein-Westfalen Amtsgericht 30,00 €
Rheinland-Pfalz Standesamt 30,00 €
Saarland Standesamt 32,00 €
Sachsen Standesamt 26,00 €
Sachsen-Anhalt Standesamt 30,00 €
Schleswig-Holstein Standesamt 20,00 €
Thüringen Standesamt 30,00 €

Защо да изберете нас?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно разяснение за хода на процедурата се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20, Tel. +31 61 75 76 557 E-mail: info@weknowthelaw.eu. Нашият професионален портфейл включва широк кръг от услуги, които са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

***Цената на консултантската услуга зависи от сложността на конкретния казус.

Източници: Закон за напускане на църквата