Църковен данък в Австрия (Kirchenbeitrag)

Кое е най-важното, което трябва да знаете за плащането на църковен данък в Австрия, какви са различните данъци върху доходите в Австрия, какво представлява т.н. данък църква в Австрия, както и видове данъци в Австрия и защо е важно да попълните данни за религиозна принадлежност в Австрия при подаване на заявлението си за адресна регистрация?

 Църковен данък в Австрия ( Данък църква) – (Kirchenbeitrag)

Данък църква в Австрия (Kirchenbeitrag) се плаща само от лицата, които принадлежат към Римокатолическата или Протестантската църковна общност. Той е подоходен данък, част от Вашите данъци върху заплатата в Австрия (данъци върху доходите в Австрия ) (Lohn- bzw. Einkommensteuer) и е в размер на 1.1% върху брутният доход на работниците или самостоятелно осигуряващите се лица, след което се приспада сумата от 57 евро. Мининалната годишна стонйност на цървковният данък в Австрия  е 111 евро за самостоятелно заети лица, и 29,52 евро за работещи и пенсионери.Обявяване на религиозната принадлежност при адресната регистрация в Австрия

При попълването на Вашето заявление за адресна регистрация в Австрия (Meldezettel), ако не сте католик, а православен е необходимо да го отбележите в графата религиозна принадлежност в Австрия (Religionsbekenntnis).

Плащане на църковен данък в Австрия

Плащането на църковният данък в Австрия може да стане ежемесечно, на 6 месеца или веднъж в годината.

 Приспадане на църковен данък в Австрия при подаване на данъчната декларация

Вие може да приспаднете до 400 евро от платеният данък църква, като разход при подаването на Вашата годишна данъчна декларация, тъй като е част от различните видове данъци в Австрия.

Кой не трябва да плаща църковен данък в Австрия

 Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти и миграция в друга държава?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20, E-mail: info@weknowthelaw.eu. Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Източници:Kirchenbeitragsgesetzes

Още информация по темата за живот и работа в Австрия може да намерите в следните публикации:

Наем на жилище в Австрия

ООД в Австрия

Връщане на данъци от Австрия

Обезщетение за безраборица от Австрия

 

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
FOUNDER & SENIOR LEGAL ADVISOR