Надбавка за здравни осигуровки в Холандия: Условия за кандидатстване

Какво е най-важното, което  трябва да знаете за своята надбавка за здравни осигуровки в Холандия, за Вашият здравен застраховал в Холандия, започване на работа в Холандия, подаване на данъчна декларация в Холандия, и какви са правата Ви ако сте студент в Холандия, надбавки в Холандия за 2021?Надбавка за здравни осигуровки в Холандия и задължително наличие на здравен застраховател в Холандия

Според холандското законодателство за здравно осигуряване (zorgverzekeringswet) лица, живеещи в Холандия и имащи адресна регистрация в Холандия, които работят на трудов договор в Холандия и плащат данъци в Холандия, трябва задължително да имат здравна застраховка в Холандия. След като сте закупили здравна застраховка от здравен застраховател в Холандия, Вие можете да си върнете част от платената вече сумата, която сте заплатили, чрез надбавка за здравни осигуровки (Zorgtoeslag) и така да ползвате облекчение за здравни осигуровки в Холандия. Имайте предвид, че за да подадете документи за възстановяване на данъци в Холандия, Вие трябва да сте плащали задължителната здравна застраховка в Холандия. Също така ползването на надбавка за здравна осигуровка, може да повлияе на Вашето студентско финансиране в Холандия, ако сте студент в Холандия. Здравна застраховка в Холандия (Zorgverzekering) 

Разходите за здравеопазване в Холандия обикновено са по-високи от тези в родната Ви страна. Ако имате работа в Холандия и работите на трудов договор в Холандия и нямате здравна осигуровка в Холандия, може да Ви бъде наложена законоустановена глоба от Националния здравноосигурителен институт на Холандия. Тя ще бъде в размер на 410,49 EUR. Ако след като платите тази глоба, Вие отново нямате здравна застраховка в Холандия, ще бъдете глобени с още 410,49 EUR. Може да платите цялата глоба на веднъж, а може да платите и на части, след което трябва да сключите здравна застраховка възможно най-бързоАдресна регистрация в Холандия и надбавка за здравни осигуровки в Холандия

Вие може да кандидатствате за надбавка за здравни осигуровки, независимо дали имате постоянна (ingezetene) или временна адресна регистрация (niet-ingezetene) в Холандия.Надбавка за здравни осигуровки в Холандия (Zorgtoeslag)

Надбавката за здравни осигуровки (Zorgtoeslag) е форма на социално подпомагане и видовете надбавки в Холандия за 2021, с цел подпомагане на плащането за задължителната здравна застраховка и предоставяне на широк достъп до здравни грижи на работещите в Холандия местни данъкоплатци.

За са кандидатствате за надбавка за здравни осигуровки (Zorgtoeslag), Вие и Вашият партньор трябва да отговаряте на следните условия:

– Да сте местен данъкоплатец и да имате работа в Холандия;

–  Вие сте над 18 години;

–  Имате здравен застраховател в Холандия;

–  Вашият доход определен при подаването на данъчна декларация в Холандия да не e над определеният лимит за 2020 от 30 481 евро  или 38 945 евро – при наличие на партньор (toeslagpartner)

– Спестяванията и инвестициите Ви за 2020 данъчна година (до 01/01/2020) от Холандия и чужбина не надвишават €114,776 евро или 145,136 евро ако сте семеен/семейна.  • Вие сте военно лице
  • Бил сте задържан от полицията
  • Вие сте психично болен
  • Вие сте на възраст под 18 години
  • Вие сте студент в Холандия и не работите на трудов договор в Холандия

Максиналният размер на Надбавката за здравни осигуровки (Zorgtoeslag) варира всяка година и зависи от Вашия доход подаден в при подаването на данъчна декларация в Холандия, като през 2020  година: до 104 евро на месец, ако не сте женен и нямате регистрирано партньорство и  до 199 евро на месец, ако Вашият доход и този на съпруг/а взети заедно (ако съпруг/а също е работил/а в Холандия) не надвишава определеният лимит. Ще получите сумата по Вашата банкова сметка в Холандия.

Срок за кандидатстване за надбавка за здравни осигуровки в Холандия

Може да кандидатствате за надбавки в Холандия в това число надбавка за здравна застраховка за 2020 год. до 1 септември 2021 год. Ако сте семейни, трябва да подадете заявление за ползване на облекчения за здравно осигуряване заедно със съпруга/та си. Сумата облекчения от здравните осигуровки, които можете да получите, се определя от личния Ви (общия) доход. Децата нямат право на облекчения от здравните си осигуровки, защото се осигуряват безплатно докато навършат 18 години. 

Можете да подадете заявление за настоящата година и да получавате облекченията за здравни осигуровки всеки месец. 

Ако данъчната година вече е приключила, ще получите крайната калкулация дали ще получите възстановен данък и ако е така, каква сума. Сумата ще бъде преведена по сметката, която сте дали на данъчната служба. Ако данъчната година не е приключила, ще получите предварителна калкулация, посочваща месечните суми, които ще възстановите. Ако сте студент в Холандия или имате работа в Холандия, непременно трябва да канидадствате за тови вид социално облекчение. 

 Продължителност на процедурата по кандидадстване за надбавка за здравни осигуровки в Холандия

Обикновено, компенсацията за здравна застраховка се получава в рамките на 4-14 седмици. Данъчната администрация може да вземе финално решение и до 1 година след получаването на документите в зависимост от конкретната фактическа обстановка.

Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти при миграция в друга държава?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант в сферата на приложимото международно и европейско законодателство още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20, E-mail: info@weknowthelaw.eu. Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Източници:

Еuropa.eu

Директива 2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно правото на граждани на Съюза и на членове на техните семейства да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите–членки

 

Още информация по темата за живот и работа в чужбина може да намерите в следните публикации:

Регистрация тип пощенска кутия в Холандия 

Здравна застраховка в Нидерландия

Обезщетение за безработица в Нидерландия

Община в Холандия 

Адресна регистрация в Холандия 

Възстановяване на данъци от Холандия 

Студентско финансиране в Холандия 

Детски надбавки в Холандия

Надбавка за наем в Нидерландия

Община в Холандия

Здравна застраховка в Белгия

 

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
FOUNDER & SENIOR LEGAL ADVISOR

error: Публикацията е предмет на авторско право !!!