Какво трябва да знаете за временните изисквания за пътуване до Гърция по време на Covid-19, как да попълните онлайн формуляр за локализиране на пътници, кога се прави тест за Covid-19 в Гърция, най-новата информация за процедура за влизане в Гърция и най-важното за Вашето пътуване до Гърция по време на Covid.

 

Влизане в сила на новите изисквания за пътуване до Гърция за лица без адресна регистрация в Гърция

Новите правила за пътуване до Гърция по време на Covid-19 кризата влизат в сила от 1 – ви юли 2020.Онлайн формуляр за локализиране на пътници или Passenger Locator Form (PLF)

Всички чуждестранни граждани, дори и тези с адресна регистрация в Гърция, трябва да попълнят специален онлайн формуляр за локализиране на пътници най-малко 48 часа преди влизането си в Гърция. Формулярът е на аглийски език и съдържа информация относно отправната точка на пътуване,  продължителност на предишни пътувания в други държави през последните 2 седмици, както и адрес на който ще пребивавате по време на престоя си в Гърция. След успешното попълване на формуляра ще получите на посочения от вас e-mail адрес потвърждение за неговото успешно подаване. В последващ втори мейл ще получите персонален QR код, който трябва да запаметите на телефона си или да го принтирате, за да бъде показван на граничните власти на съответното ГКПП, през което ще влезете в Гърция.

Важно 

В зависимост от предоставената информация при попълването на формуляра пътниците подлежат и на допълнителна проверка по преценка на граничните власти в Гърция. QR кодовете се получават в 00:18 мин в деня на пътуването и не е нужно задължитeлно да бъдат разпечатвани на хартия, а могат да бъдат представени при проверка с помоща на мобилно утройство. 

Задължително попълване на формуляра

Попълването на електронния формуляр е задължително условие за влизане в Гърция. Отново обръщаме внимание, че той не е насочен специално към българските граждани, а към всички туристи които ще влязат в от 1 юли до 31 август т.г. Гърция. Формулярът се попълва електронно единствено на английски език. Попълването му отнема не повече от 5-10 мин. Влизането на всички граждани през сухопътните граници от България в Гърция ще бъде възможно само през граничния пункт „Кулата-Промахон“.

Онлайн формулярът може да бъде намерен на този адрес тук. 

 Допълнителна проверка

В зависимост от представената информация пътуващите за Гърция могат да бъдат и подложени на тест за Covid-19 в Гърция. До излизането на резултата лицата трябва да се самоизолират на адреса, на който са посочили в декларацията, че ще пребивават в Гърция. Данните им се подават и към здравните власти в Гърция, ако се наложи да се проследят контактите им. Ако смятате да посетите няколко места в Гърция, трябва да посочите цялата си програма при попълване на формуляра. Ако сте подложени на тест за Covid-19 в Гърция и резултата излезе положителен, Вие ще можете да изберете дали да се приберете в страната си по произход или да сте под карантиран в Гърция в специален хотел предоставен от гръцките власти.

Процедура за влизане в Гърция през сухопътна граница

 • При пристигане на съответния ГКПП гражданите, влизащи в Гърция, трябва да представят попълнен Формуляр за локализиране на пътници (PLF).
 • Извършват се паспортен и митнически контрол като се проверява съответният QR код на всеки пътуващ (на мобилен телефон или на отпечатан формуляр).
 • В зависимост от техния код, влизащите в страната се насочват от съответните служители или до зоната за проверка (скрийнинг) или им се разрешава да продължат пътуването си до крайното им местоназначение в страната. След влизането им в страната те трябва да останат в самоизолация до излизане на резултатите от тестовете им.
 • Пътуващите получават от граничните служители инструкции, касаещи необходимите действия в случай, че развият симптоми на респираторна инфекция, като в такъв случай те трябва веднага да се свържат с Националната организация за обществено здраве (EODY)– тел. 1135. Ако пристигащите планират няколко спирки в Гърция те трябва да декларират това и да съобщят първоначалната си дестинация и маршрута си за пътуване през следващите 7 дни. Мобилните здравни звена на EODY ще работят денонощно на сухопътните контролно-пропускателни пунктове.
 • До излизане на резултатите от скрининга пристигащите, които са подложени на тест за Covid-19 в Гърция, са задължени да се самоизолират на адреса на крайното си местоназначение, както е декларирано във Формуляра (PLF). Данните им се въвеждат в информационната система EODY, която е свързана с регистъра на COVID, за да се улесни проследяването на контактите в случай, че някой е дал положителен резултат при тестването.

 Процедура за влизане в Гърция на пътници пристигащи със самолет

 • След пристигане на съответния терминал пътниците преминават в определена зона на летището, където се намира специализиран персонал за извършване на проверка, проверява се уникалния код за бърза реакция (QR), който всеки пътник показва на екрана на мобилния си телефон или на отпечатана QR форма. След приключване на проверката те се насочват към изхода.
 • Служителите насочват пътниците, в зависимост от техния QR код, към зоната на проверка или към изхода (зона за получаване на багаж или за паспортен контрол).
 • До излизане на резултатите от теста за коронавирус, пътниците, тествани за SARS-CoV-2, са длъжни да се самоизолират на адреса на пребиваването си в Гърция, деклариран във Формуляра (PLF).

Процедура за влизане в Гърция на пътници пристигащи по море

Пристигащите, в зависимост дали слизат от плавателния съд пеш или с автомобил, се насочват към съответните отделни входни пунктове.

Всички пътници се насочват към зоните, където се намира специализираният персонал, извършващ скрининг, проверява се уникалния код за бърза реакция (QR), който всеки пътник показва на екрана на мобилния си телефон или на отпечатана QR форма.

В зависимост от QR кода на пътниците, проверяващият персонал или ги насочва към зоната за скрининг, или им позволява да влязат в страната. До излизане на резултатите от тестовете пътниците, които са тествани за новия коронавирус SARS-CoV-2, са длъжни да се самоизолират на адреса на крайното си местоназначение, както е декларирано във Формуляра им (PLF).

 

Пътниците трябва да спазват всички необходими превантивни хигиенни мерки (препоръчваме всеки от тях да разполага по време на пътуването си маска и да спазват физическо дистанциране).

 

УКАЗАНИЯ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА ФОРМУЛЯРА ЗА ЛОКАЛИЗИРАНЕ НА ПЪТНИЦИ И СПАЗВАНЕ НА ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ ДО ГЪРЦИЯ:

Passenger Locator Form (PLF)

 

 • Формулярът се намира на интернет адрес: gov.gr
 • Формулярът се попълва на английски език;
 • Полетата, обозначени с (Optional) не са задължителни за попълване;

 

Информация, с която трябва да разполагате за попълване на формуляра:

 

Лична информация: три имена, номер на л.к. или паспорт, номер на мобилен телефон, е-мейл адрес, постоянен адрес по документ

 

Информация за визитата: адрес на пребиваване в Гърция, лице за връзка при спешни случаи (вкл. три имена, моб. тел., държава и град), спътници при пътуването (вкл. три имена, възраст)

 

При пътуване с автомобил: регистрационен номер на МПС-то, дата на влизане в Гърция и ГКПП;

 

При пътуване с влак или автобус: име на превозвача, дата на влизане в Гърция и ГКПП;

 

При пътуване със самолет: име на авиокомпанията, номер на полета, дата на влизане в Гърция и летище в Гърция;

 

При пътуване с кораб (ферибот или круизен кораб): име на компанията превозвач, име на кораба, номер на каюта или място, дата на влизане в Гърция и пристанище в Гърция;

 След попълването:

 • Веднага след приключване с попълването на формуляра, ще получите е-мейл с потвърждение, че формулярът е подаден успешно;
 • В деня на пътуването  в 00:18 часа ще получите втори е-мейл, който ще съдържа уникален (QR) код;
 • Полученият (QR) код трябва да разпечатате на хартия ИЛИ да запазите на електронен носител – мобилен телефон, таблет, лаптоп и т.н.
 • Полученият, уникален за вас, (QR) код ще Ви бъде необходим за представяне пред граничните власти при влизане в Република Гърция.

За по-детайлна информация, прилагаме превод на извадка от закона, с който се въвежда формулярът, както и текста на закона, с който се определя редът на пътуването с лични пътнически моторни превозни средства: тук. 

 

Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти при миграция в друга държава?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20, E-mail: info@weknowthelaw.eu.Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Още информация по темата за живот и работа в Гърция може да намерите в следните публикации:

Адресна регистрация в Гърция

Покупка на имот в Гърция

Отпадане на необходимостта от зелена карта в Гърция

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
FOUNDER &SENIOR LEGAL ADVISOR

[ux_product_categories style=“overlay“ type=“grid“ grid=“3″ animate=“fadeInLeft“ number=“4″ orderby=“name“ image_size=“large“ image_overlay=“rgba(38, 38, 38, 0.16)“ text_pos=“middle“ text_size=“large“]
error: Публикацията е предмет на авторско право !!!