Какво е най-важното, което трябва да знаете за Вашата здравна осигуровка в Гърция, как да вземете Вашият социалноосигурителен номер в Гърция, как работи местната национална здравна система в Гърция, социално осигуряване на работниците в Гърция и как фукционира Вашето  частно здравно осигуряване в Гърция.Социалноосигурителен номер в Гърция (АМКА)

Всеки, който пребивава постоянно на територията на Гърция и има адресна регистрация в Гърция трябва да притежава социалноосигурителен номер в Гърция (АМКА) и да има задължителна здравна осигуровка в Гърция. Този номер се издава от в офисите на АМКА или от центъра за обслужване на граждани към Вашата община (КЕП). При кандидатстване за социалноосигурителен номер в Гърция (АМКА) е необходимо да носите документ за самоличност и удостоверение за семейно положение, преведено на гръцки език, акт за граждански брак или решение за развод с апостил, ако са налични. Този номер се различава от Вашият данъчен номер в Гърция (AFM), който се използва за данъчните цели и е необходим също и за откриване на Вашата банкова сметка в Гърция. Национална здравна система в Гърция (EOPYY)

Здравеопазванете в Гърция е обхванато от националната здравна система в Гърция (EOPYY). Тя бива финансирана от държавният бюджет и от осигурителните вноски на здравноосигурените лица. По принцип прегледите при медицински специалисти, които са сключили договор с института за социално осигуряване в Гърция (ЕФКА) са безплатни, въпреки че се изисква такса за предписаните медикаменти.

Институт за социално осигуряване в Гърция (ЕФКА) 

До 2017год. в страната действаха два основни осигурителни фонда на работещите – Институт за социално осигуряване на работниците в Гърция (IKA) и институт за социално осигуряване за самоосигуряващи се лица (OAEE), като към настоящият момент те са заменени от института за социално осигуряване в Гърция (ЕФКА).Частно здравно осигуряване в Гърция

В Гърция съществува частно здравно осигурияване, което не се покрива от института за социално осигуряване в Гърция (ЕФКА). При ползване на медицински грижи в частен медицински център, те следва да бъдат заплатени, ако Вашето частно здравно осигуряване не ги покрива.

 

Източници:

Амка 

Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти при миграция в друга държава?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20, E-mail: info@weknowthelaw.eu. Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.Още информация по темата за живот и работа в Гърция може да намерите в следните публикации:

Адресна регистрация в Гърция

Банкова сметка в Гърция

Покупка на имот в Гърция

Отпадане на необходимостта от зелена карта в Гърция

Изисквания за пътуване до Гърция по време на COVID

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
FOUNDER &SENIOR LEGAL ADVISOR

[ux_products] [ux_product_categories style=“overlay“ type=“grid“ grid=“3″ animate=“fadeInLeft“ number=“4″ orderby=“name“ image_size=“large“ image_overlay=“rgba(38, 38, 38, 0.16)“ text_pos=“middle“ text_size=“large“]
error: Публикацията е предмет на авторско право !!!