gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-153661553-1');

Здравна застраховка в Швейцария

Какво е най-важното, което трябва да знаете за Вашата здравна застраховка в Швейцария, как да изберете Вашата задължителна здравна застраховка в Швейцария и Вашият здравен застраховател в Швейцария (Krankenkasse), как да изберете здравна каса в Швейцария?

 Задължителна здравна застраховка в Швейцария (Grundversicherung)

След като имате постоянно местожителство повече от 3 месеца или работите на трудов договор в Швейцария, Вие сте задължени да имате задължителна здравна застраховка (Grundversicherung). Вие трябва задължително да изберете здравен застраховател в Швейцария (Krankenkasse) в рамките на 3 месеца след Вашата адресна регистрация в Швейцария.Здравните каси в Швейцария (Krankenkasse), които предлагат задължителна здравна застраховка са около 90 и са задължени да приемат всеки кандидат, който иска да сключи задължителна здравна застраховка, независимо от здравословното му състояние.Смяна на здравен застраховател в Швейцария

В повечето случаи Вие може да смените здравният си застраховател с едномесечно предизвестие, което застрахователят трябва да получи до 30 ноември преди края на годината, а някой могат да анулират здравната си застраховка с тримесечно предизвестие до 31 март. Задължителната здравна застраховка покрива до 90% от разходите за здравеопазване, като останалите 10% до максимум 700 франка за възрасти и 350 франка за деца покривате сами. Покритието на задължителната здравна застраховка е регламентира в закона за здравно осигуряване (KVG), като обхваща заболяване, трудова злополука и майчинство, като тези които вече са застраховани за трудова злополука от работодателят си (работят повече от 8 часа седмично) могат да изключат този застрахователен риск от полицата си и така да намалят вноските си (Prämien). Цена на задължителната здравна застраховка в Швейцария

Месечната вноска по задължителната здравна застраховка (Prämien) е в рамките на 300 франка месечно на член от семейството, като цените на месечните вноски (Prämien) зависят от здравният застраховател, кантона където живеете, Franchise модела, Вашият пол и възраст.  Цените на задължителна застраховка в Швейцария предлагани от здравните каси в Швейцария (Krankenkasse) може да сравните тук. 

Моделът на Franchise  представлява годишна фиксирана сума за разходи за лечение, като застрахованото лице е свободно да избере само размера на сумата. Минималната сума е 300 франка за възрастен и 0 франка за деца, като най-високата сума е 2500 франка. Колкото по-голяма е фиксираната годишна сума, толкова по-малка е месечната вноска по застраховката (Prämien). Месечните премии се различават в зависимост от възрастта на застрахованият, като според чл. 61 от закона за здравното осигуряване (KVG) възрастовите групи са деца до 18 години, младежи от 19 до 25 години и възрастни над 26 години. 

Намалени цени на здравната застраховка в Швейцария

Някой компании имат алтернативи модели на задължителната здравна застраховка и намалени цени за здравноосигурителни вноски, в случай че сте съгласни на определени условия, като например да посещавате точно определен личен лекар или лекарски колектив в болница посочена от Вашият здравен застраховател в Швейцария, да се обаждате на застрахователят си преди да посетите лекар (telmed), да ходите при специалист само след първичен преглед от личният си лекар.

Какво представлява допълнителната здравна застраховка в Швейцария (Zusatzversicherung)

Допълнителната застраховка в Швейцария не е задължителна, но е препоръчителна за всички, които работят и живеят на територият на Швейцария. Първо защото тя покрива разходите за здравни грижи на тероторията на цяла Швейцария, докато задължителната поема разходите само в кантона, където застрахованият живее, а в останалите 25 кантона се поемат само разходите за спешна медицинска помощ. Допълнителната здравна застраховка поема и стоматологичната помощ за деца. Не е задължително да взимате допълнителната си здравна застраховка от същата компания, в която имате задължителна здравна застраховка, но ако двете Ви застраховки са в една компания ще се сблъскате с далеч по-малко трудности при възможни казуси с това, кой трябва да заплати здравните грижи в случай на необходимост.

ЕЗОК в Швейцария

Ако живеете повече от 6 месеца в Швейцария Вие имате право да получите ЕЗОК от Вашата здравна каса в Швейцария. Трябва да заявите издаването им минимум 2 седмици преди пътуването Ви, като всеки член на семейството трябва да има своя отделна ЕЗОК.Надбавка за здравна застраховка в Швейцария

Ако имате по-ниски доходи и/или имате деца, Вие имате право на надбавка за здравна застраховка в Швейцария. Рамера и условията за отпускане на надбавката варират в зависимост от кантона, в който живеете.

Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20, E-mail:info@weknowthelaw.eu.Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Още информация по темата за живот и работа в Швейцария може да намерите в следните публикации:

Адресна регистрация в Швейцария

Шофьорска книжка в Швейцария

 

 

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
Founder & Senior Legal advisor