Детски надбавки в Норвегия

Кандидатстване за детски надбавки в Норвегия

Детски надбавки в Норвегия

Какво е най-важното, което трябва да знаете за Вашите детски надбавки в Норвегия, относно Вашето кандидатстване за детски надбавки в Норвегия (детски в Норвегия), както и могат ли да се взимат детски надбавки от Норвегия за деца в България

Видове семейни обезщетения в Норвегия

Всички български граждани работещи в Норвегия  може да кандидатстват за детски надбавки, дори и ако семейството му живее в родната страна. В Норвегия съществуват следните социални помощи във връзка с децата: Barnetrygd (детски надбавки)– парични средтсва се предоставят на деца под 18 годишна възраст. Сумата възлиза на 1054 NOK месечно. Целта на надбавката е да осигури финансова подкрепа на родителите при отглеждането на децата. Ако получавате подобни детски помощи в родната си страна, Вие ще получите само стойността, с коята тази надбавка в Норвегия превишава сумата в България.

Utvidet Barnetrygd (разширени детски надбавки) – имате право на детска надбавка, при условие че отглеждате сам/а детето си – можете да получите средства за едно дете повече, отколкото всъщност имате.

Kontantstøtte ( средства за отглеждане на дете)– парични средства се отпускат на деца на възраст между 1 и 2 години. В случай че детето не посещава детска градина или посещава по-малко от 20 часа седмично, сумата, която може да се изплати, е най-много за 11 месеца и е на стойност до 7,000 NOK на месец за деца на възраст между 13 и 23 месеца. Сумата може да бъде изплатена със задна дата за срок до 3 месеца от датата на подаване на заявлението.

Получаване на детски надбавки от Норвегия за деца в България

Ако отговаряте на изискванията, е възможно да получите два вида надбавки едновременно. Помощи могат да бъдат изплатени със задна дата за срок до три години от датата на подаване на заявлението (или до 3 месеца, когато става въпрос за надбавка Kontantstøtte), ако условията са спазени, като за целта трябва да предоставите.

  • Ако приключите работа в Норвегия, трябва да уведомите Норвежката организация по труда и благосъстоянието на нацията (NAV), защото когато прекратите трудовите си отношения в Норвегия, Вие нямате право на детски надбавки. Ако не сте нает/а на работа в Норвегия и продължавате да получавате надбавки, след известен период от време NAV може да Ви начисли задължения.
  • И детските надбавки (Barnetryg) и средствата отглеждане на дете (Kontantstøtte) се изплащат от NAV (Норвежката организация по труда и благосъстоянието на нацията) в края на всеки месец.
  • Ако имате право на надбавки за последните 3 години, сумата се изплаща на един път, след като NAV (Норвежката организация по труда и благосъстоянието на нацията) потвърди, че отговоряте на условията за отпускане на детски надбавки.
  • Ако родителите живеят заедно, сумата се превежда на майката на детето. Ако някой от родителите в настоящия момент работи в Норвегия, парите се изплащат на родителя, с който детето живее в страна от ЕИЗ.
  • NAV (Норвежката организация по труда и благосъстоянието на нацията) определя дали Ви се полага детска надбавка или не. Weknowthelaw не носи отговорност за продължителността на взимането на решение, самото решение, както и стойността на детските надбавки, която може да получите.

Кандидатствайте за детски надбавки в Норвегия

Свържете се с нас, за да започнем процедурата по кандидатстване !!!

Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20,  E-mail: info@weknowthelaw.eu. Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Още информация по темата за живот и работа в Норвегия може да намерите в следните публикации:

Адресна регистрация в Норвегия

Дигитална самоличност MinID в Норвегия

 

Източници: NAV

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
FOUNDER & SENIOR LEGAL ADVISOR

error: Публикацията е предмет на авторско право !!!