Какво е най-важното, което трябва да знаете за Вашата адресна регистрация в Гърция, удостоверение за адресна регистрация в Гърция, необходими документи за адресна регистрация в Гърция, социално-осигурителен номер в Гърция и къде да намерите Вапият център за облужване на граждани в Гърция?Адресна регистрация в Гърция

Ако живеете постоянно в Гърция и пребивавате повече от 3 месеца в страната, то обезателно трябва да направите адресната си регистрация в Гърция. Регистрацията трябва да направите в отдела за чужденци към местният полицейски участък в Гърция (Tmima Allodapon – Τμήμα Αλλοδαπών).  Адресната Ви регистрация ще Ви бъде необходима и при откриване на Вашата банкова сметка в Гърция.

Необходими документи за адресната Ви регистрация в Гърция

Сред необходимите документи са: валидна лична карта или задграничен паспорт, 2 бр.паспортни снимки, здравна осигуровка в Гърция  в ЕФКА или европейска здравна карта (EHIC), трудов договор, доказателство за доходи, декларация (1599/86), договор за наем в Гърция, договор за покупка на имот в Гърция, сметка за комунални услуги (DEH, OTE, EYDAP), данъчен номер (AFM), съгласие на собственика на жилището, че ще живеете заедно на неговият адрес + лична карта на собственика, многоезично извлечение към акт за раждане (фомуляр А), акт за граждански брак (формуляр B), акт за смърт (формуляр C), удостоверение за идентичност на имена, ако сте сменили името си и то е различно от това изписано в акта Ви за раждане, а ако сте студент в Гърция трябва да носите със себе си уверение от университета, както и решение за развод, ако е приложимо във Вашият случай. Не трябва да забравяте, че някой документи като решение за развод например имат нужда от предварителна легализация. Кога документите Ви имат нужда от легализация?

Не трябва да забравяте, че някой документи, като решението за развод например, имат нужда от предварителна легализация (legalisatie). Ако притежавате многоезични актове за гражданско състояние, те нямат нужда да бъдат легализирани. Също така, ако документите Ви за гражданско състояние са издадени след февруари 2019 год.  съгласно влезлият в сила европейски регламент 1191/2016 год. Вие не трябва да ги легализирате, заради скорошното премахване на апостил в ЕС. При лиса на някой от документите може да ви бъде наложен глоба за адресна регистрация в Гърция.Удостоверение за адресна регистрация в Гърция

След успешната регистрация Вие получавате удостоверение за адресната Ви регистрация в Гърция (Βεβαίωση Eγγραφής Πολιτών Ευρωπαϊκης Ενοσης –Vevaiosi Engrafis Politon Evropaikis Enoseis). Процедурата по издаване на удостоверение за адресна регистрация в Гърция е безплатна.

Социално-осигурителен номер в Гърция (AMKA)

Вие може да извадите Вашият социално-осигурителен номер в Гърция (AMKA) в офис на АМКА или във Вашия център за облужване на граждани в Гърция (KEP) към местната община.

Шофьорска книжка в Гърция

Щом имате адресна регистрация на територията на Гърция вече сте задължени да подмените Вашата шофьорска книжка при изтичане на срока на валидност в центъра за обслужване на граждани към общината (КЕР) или в службата по автотранспорт. 

 

Източници: Директива 2004/38/EC

 Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти при миграция в друга държава?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20, E-mail: info@weknowthelaw.eu.Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Още информация по темата за живот и работа в Гърция може да намерите в следните публикации:

Покупка на имот в Гърция

Шофьорска книжка в Гърция

Отпадане на необходимостта от зелена карта в Гърция

Изисквания за пътуване до Гърция по време на COVID

Здравна осигуровка в Гърция

Банкова сметка в Гърция

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
FOUNDER &SENIOR LEGAL ADVISOR

[ux_product_categories style=“overlay“ type=“grid“ grid=“3″ animate=“fadeInLeft“ number=“4″ orderby=“name“ image_size=“large“ image_overlay=“rgba(38, 38, 38, 0.16)“ text_pos=“middle“ text_size=“large“]
error: Публикацията е предмет на авторско право !!!