Шофьорска книжка в Швейцария

Когато пребивавате постоянно на територията на някой от кантоните в Швейцария, Вие сте задължени да смените чуждестранната си книжка за швейцарска в рамките на 12 месеца от датата на адресната Ви регистрация с шофьорска книжка в Швейцария

Strassenverkehrsamt (Службата за движение по пътищата)

Отговорна за размяната е Strassenverkehrsamt (Службата за движение по пътищата) във Вашия кантон. Важно е да знаете, че Вие няма да запазите старата си шофьорска книжка, тя ще бъде изпратена по служебен път на органите на КАТ в България.

Необходими документи за шофьорска книжка в Швейцария

За да размените Вашето свидетелство за управление на МПС Вие трябва да изпратите лично следните документи на Службата за движение по пътищата (Strassenverkehrsamt):

-Формуляр за кандидатстване;
-Валидна стара шофьорска книжка в оригинала;
-Сертификатът за пребиваване;
-Паспортна снимка;
-Офталмологичен сертификат – прегледът може да бъде извършен в оптика за около 20 франка;
– Професионалните шофьори с категории C1, C, D, D1 се нуждаят от медицинско свидетелство.

Цена

В зависимост от кантона трябва да очаквате разходите да са между 80 и 140 франка. Книжката пристига за 2 -3 дни по пощата, след което в рамките на 2-3 седмици получавате фактурата за разходите за книжката.

Внимание

Когато пребивавате повече от 6 месеца на територията на Швейцария, вие сте задължени да проведете шофьорските си изпити в Швейцария.  Също така шофьорска книжка за професионалните категории C/CE ИЛИ D/DE е с различна валидност от тази в България, като тя е валидна само 5 години, след което е нужда да бъде подменена с нова на територията на Швейцария.

Защо да изберете нас?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно разяснение за хода на процедурата се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20, Tel. +31 61 75 76 557 E-mail: info@weknowthelaw.eu. Нашият професионален портфейл включва широк кръг от услуги, които са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

***Цената на консултантската услуга зависи от сложността на конкретния казус.