Църковен данък в Гемания (Kirchensteuerpflicht)

Църковен данък в Гемания (Kirchensteuerpflicht)

Църковен данък  в Германия (Kirchensteuerpflicht), който се плаща само от лицата,които принадлежат към Римокатолическата или Протестантската църковна общност. Той е подоходен данък (Lohn- bzw. Einkommensteuer) и е в размер на 8%-9% върху брутният доход на работниците или самостоятелно осигуряващите се лица. Данъкът се събира от данъчните служби (Finanzamt), като за своето посредничество, те удържат от 2 %до 4,5% от събраните средства.

Във Вашият  електронен фиш на заплатата (ELSTAM), църковният данък се обозначава с код  (KiStAM)

Съществува процедура по напускане църквата (Kirchenaustritt), в случай че сте обложен с този данък и искате да откажете да го плащате. Продурата се осъществява, като се явите лично във Вашата община (Gemeinde), окръжният съд по местоживеене (Amtsgericht) или пред нотариус. Всяка провинция(Bundesland) има различен  органът пред, които се заявава напускането на църквата (Kirchenaustritt).

Необходими документи, които трябва да представите са лична карта или международен паспорт,  свидетелство за  адресна регистрация (Meldebescheinigung),  брачно свидетелство или решение за развод (ако са налични). Също така е необходимо  да попълните заявление по образец.

Не е необходимо да посочвате причина за напускането на църквата(Kirchenaustritt)

ПРОВИНЦИЯОРГАНТАКСА
Baden-WürttembergStandesamt 
BayernStandesamt31,00 €
BerlinAmtsgericht30,00 €
BrandenburgAmtsgericht0,00 €
BremenKirche0,00 €
HamburgStandesamt31,00 €
HessenBürgeramt30,00 €
Mecklenburg-VorpommernStandesamt12,00 €
NiedersachsenStandesamt25,00 €
Nordrhein-WestfalenAmtsgericht30,00 €
Rheinland-PfalzStandesamt30,00 €
SaarlandStandesamt32,00 €
SachsenStandesamt26,00 €
Sachsen-AnhaltStandesamt30,00 €
Schleswig-HolsteinStandesamt20,00 €
ThüringenStandesamt30,00 €

Защо да изберете нас?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно разяснение за хода на процедурата се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20, Tel. +31 61 75 76 557 E-mail: info@weknowthelaw.eu. Нашият професионален портфейл включва широк кръг от услуги, които са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

***Цената на консултантската услуга зависи от сложността на конкретния казус.

Източници: Закон за напускане на църквата