Велосипеди в Холандия. Права и задължения.

Висок брой на инцидентите свързани с велосипеди в Холандия

Карането на велосипеди в Холандия е подчинено на строги правила и регулации, тъй като страната е на първо място по брой инциденти с велосипедисти и местните власти се стремят да ограничат броя на инцидентите.

Велосипедни алеи (fietpspad)

Карането на велосипеди  в Холандия е задължено да се извършва по определените за това велосипедни алеи (fietpspad), като карането по пешеходните зони в центъра на града е забранено и се наказва с глоба според общинските наредби на всяка община. Завиването по време на карането на велосипед става със сигнал с ръце, като в случай че не подадете сигнал  с ръка и се случи инцидент, отговорността ще падне върху Вас. Носенето на предпазна каска не е задължително, но е препоръчително.

Глоба за каране на велосипеди в Холандия без светлини пред нощта

Светлините са абсолютно задължителни при каране нощем, ако нямате светлини при нощно каране, полицията може да Ви санкционира с глоба 35 евро.

Глоба за каране на велосипеди в Холандия след алкохол

Също така е забранено и карането на велосипед с концетрация на алкохол в кръвта повече от 0.54 промила, като това нарушение се таксува с глоба от 110 евро.

Глоба за преминаване на червен сетофар

Преминаването на червен светофар от велосипедист се наказва с глоба от 60 евро, а максималната скорост е 45 км/ч.

На светофари, където има поставена табела с надпис  „Rechtsaf voor fietsers vrij“, велосипедистите могат да завият на ляво без да чакат светофарната уредба.

Вие имате право да возите друг човек с велосипеда, но ако е дете до 8 годишна възраст то трябва да е със специален кош.

Сертификат за движение по пътищата за деца (Verkeersdiploma)

В Нидерландия децата полагат специален тест, след което получават своят сертификат за движение по пътищата (Verkeersdiploma).

Застраховка за инциденти с велосипед

Във Вашата банка можете да си направите застраховка за инциденти с велосипед за сумата около 20 евро на месец. Също така по ж.п. гарите могат да бъдат наемани специални велосипеди (OV-fiets) със вашата OV карта, за цена от 3.85 евро на ден.

Висок процент на кражбите на велосипеди в Холандия

Внимание около 700 000 велосипеда се крадат ежегодно в Нидерландия, като само 45% от кражбите са обявени в полицията, а много малък процент са върнати на собствениците.

Защо да изберете нас?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен адвокат по миграционни въпроси още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно разяснение за хода на процедурата се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20 , Tel. +31 61 75 76 557 E-mail  : info@weknowthelaw.eu. Цената на консултацията зависи от сложността на конкретния казус, като също така може да изберете и някой от нашите продукти в сайта.