Шофьорска книжка в Холандия

Какво е най-важното, което трябва да знаете за Вашата шофьорска книжка в Холандия, кога трябва да премине към процецура за смяна на шофьорска книжка в Холандия, кога се нуждаете от шофьорски курсове в Холандия (Autorijles), какво трябва да знаете за службата по автотранспорт в Холандия и мрежата RESPER?Смяна на шофьорска книжка в Холандия

При преместването си в Холандия, европейските граждани, не са задължени да подновят шофьорската си книжка издадена в държава членка на ЕС с холандска шофьорска книжка (rijbewijs). Книжките издадени в страна членка на ЕС след 19.01.2013год. са валидни за срок до 15 години, а издадените преди това само 10 години.  Ако сте живели повече от 6 последователни месеца в Холандия, т.е. имате постоянно местопребиваване в страната и имате адресна регистрация в Холандия, Вие може да замените българската си шофьорска книжка с холандска книжка (rijbewijs). Това може да направите във Вашата община в Холандия. Невалидна шофьорска книжка в Холандия

Ако пребивавате постоянно в Холандия, т.е. имате адресна регистрация в страната повече от 6 месеца и решите да подмените шофьорската си книжка в България, тогава Вашата шофьорска книжка ще бъде невалидна в Холандия. Имайте предвид, че  управлението на автомобил без валидно свидетелство за управление в Холандия е престъпление. От друга страна при подаване на документите си в България може да извършите престъпление по чл. 313 от българският наказателен кодексневярно деклариране, след като попълните декларацията за постоянно местопребиваване, която е задължителна при подаването на документи за шофьорска книжка в България.Процедура по смяна на шофьорска книжка в Холандия

За да стартирате процедурата по смяна на шофьорска книжка, Вие трябва да отидете във Вашата община (Gemeente). След което тряба да изкарате удостоверение от регистъра база данни население в Холандия (uittreksel bevolkingsregister), че сте всисан в регистъра като местно лице. След което трябва да предоставите настоящата си чуждестранна шофьорска книжка, паспортни снимки и медицинско свидетелство за физическа и психическа годност VvG (verklaring van geschiktheid), което се изисква само в определени случаи. Искане за медицинско свидетелство за физическа и психическа годност VvG (verklaring van geschiktheidможе да направите с Вашата дигитална самоличност DigID в Холандия тук. 

.

Цена на процедурата по смяна на шофьорска книжка в Холандия

Цената на процедурата по смяна на книжка  е около 40 – 50  евро, като таксата се заплаща в общината. След като приеме документите Ви общината ги изпраща на службата по автотранспорт в Холандия RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer), която е отговорна за издаването на шофьорски книжки в Холандия. След получаването на Вашата шофьорска книжка Вие може да я използвате при покупко-продажба на автомобил в Холандия. Шофьорски курсове в Холандия (Autorijles) 

Ако Ви се наложи да карате шофьорски курсове в Холандия (Autorijles) имайте предвид, че Autorijles включва практически (auto praktijk) и теоритичен изпит (auto theorie). Като Autorijles са достъпни, както на холандски, така и на английски език. Отговорната институция за провеждане на шофьорски изпити в Холандия е CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid).

Продължителност на процедурата за смяна на СУМПС в Холандия

Процедурата продължава в рамките на  2 до 4 седмици, след което трябва да получите уведомление по пощата от службата по автотранспорт в Холандия RDW , че всичко е наред и вземете Вашта новото ви СУМПС лично в общината.

Шофьорска книжка за студенти в Холандия 

Посещаването на университет или училище не води само по себе си до промяна на обичайното местопребиваване на студентите. Затова и ако студентите  придобият по време на обучението си шофьорска книжка в България, то тя е валидна и в Холандия.

Обмен на информация между държави в ЕС чрез мрежата RESPER

Съгласно разпоредбите на Директива 2006/126/ЕО за свидетелствата за управление на превозни средства (СУМПС) е предвидено държавите-членки на Европейския съюз да обменят помежду си информация за СУМПС чрез използване мрежата на ЕС- RESPER. По този начин компетентните органи на ДЧ следят за коректното издаване, подмяна или унищожаване на СУМПС, като спазват принципа на Директивата, който гласи че в рамките на ЕС никой не може да притежава повече от едно свидетелство.България в RESPER

От 28 април 2015 България се присъединява към RESPER, което дава възможност на националната точка за контакт в лицето на Главна Дирекция „Национална полиция“ да провежда търсене в регистрите на СУМПС на ДЧ на ЕС както и е създадена възможност на другите ДЧ да извършват директни проверки относно издадените в България СУМПС, при подмяната им. По този начин като резултат от прилагането на Директивата издаващия орган разполага с актуална информация за валидността и съществуващите ограничения на СУМПС, както и наложените наказания на водача преди да започне подмяната. По този начин извършените нарушения на водача на територията на различните ДЧ могат да се окажат пречка за подновяването на СУМПС.

 

Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти при миграция в друга държава?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20,  E-mail: info@weknowthelaw.eu. Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Източници: Директива 2006/126/ЕО за свидетелствата за управление на превозни средства (СУМПС)

Още информация по темата за живот и работа в Холандия може да намерите в следните публикации:

Адресна регистрация в Холандия

Възстановяване на данъци от Холандия 

Надбавка за здравни осигуровки в Холандия 

Детски надбавки в Холандия

Надбавка за наем в Холандия

ПТП в Холандия

Основни термини свързани с живот и работа в Холандия

 

 

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
FOUNDER & SENIOR LEGAL ADVISOR