Църковен данък в Германия: Влияние върху заплатата

Кое е най-важното, което трябва да знаете за църковен данък в Германия, Вашите данъци върху заплатата в Германия, различните данъци върху доходите в Германия, т.н. данък църква в Германия, както и видове данъци в Германия ?Църковен данък в Германия ( Данък църква) – (Kirchensteuerpflicht)

Църковен данък (Kirchensteuerpflicht) се плаща само от лицата, които принадлежат към Римокатолическата или Протестантската църковна общност. Той е подоходен данък, част от Вашите данъци върху заплатата в Германия (данъци върху доходите в Германия ) (Lohn- bzw. Einkommensteuer) и е в размер на 8%-9% върху брутният доход на работниците или самостоятелно осигуряващите се лица. Данъкът се събира от данъчната служба (Finanzamt) при Вашето данъчно облагане в Германия, като за своето посредничество, те удържат от 2 % до 4,5% от събраните средства.

При работа на трудов договор в Германия във Вашият  електронен фиш на заплатата (ELSTAM), вашият църковен данък в Германия се обозначава с код  (KiStAM) и така може да го различите от другите видове данъци в ГерманияОблагане с църковен данък в Германия

Съществува процедура по напускане църквата (Kirchenaustritt), в случай че сте обложен с църковен данък  и искате да откажете дa го плащате. Продурата се осъществява, като се явите лично във Вашата община (Gemeinde), окръжният съд по местоживеене (Amtsgericht) или пред местен нотариус. Всяка провинция (Bundesland) има различен  орган пред, който се заявава напускането на църквата (Kirchenaustritt) и желанието за спиране на плащане на църковен данък в Германия .

Необходими документи, които трябва да представите са лична карта или международен паспорт,  свидетелство за  адресна регистрация (Meldebescheinigung),  брачно свидетелство или решение за развод (ако са налични). Също така е необходимо  да попълните декларация по образец.Не е необходимо да посочвате причина за напускането на църквата (Kirchenaustritt) и прекратяване на заплащането на църковен данък в Германия

ПРОВИНЦИЯ ОРГАН ТАКСА
Baden-Württemberg Standesamt  
Bayern Standesamt 31,00 €
Berlin Amtsgericht 30,00 €
Brandenburg Amtsgericht 0,00 €
Bremen Kirche 0,00 €
Hamburg Standesamt 31,00 €
Hessen Bürgeramt 30,00 €
Mecklenburg-Vorpommern Standesamt 12,00 €
Niedersachsen Standesamt 25,00 €
Nordrhein-Westfalen Amtsgericht 30,00 €
Rheinland-Pfalz Standesamt 30,00 €
Saarland Standesamt 32,00 €
Sachsen Standesamt 26,00 €
Sachsen-Anhalt Standesamt 30,00 €
Schleswig-Holstein Standesamt 20,00 €
Thüringen Standesamt 30,00 €Попълване на данни за религиозна принадлежност при адресна регистрация в Германия

При регистрация трябва да внимавате, когато попълвате данните си за религиозната си принадлежност (Zugehörigkeit zu einer öffentlich-rechtlichen Religionsgesellschaf), защото по закон гражданите и чужденците в Германия се облагат с църковен данък  (Kirchensteuerpflicht), ако принадлежат към  Римокатолическата или Протестантската църковна общност. Ако Вашата религия е различна от тези две, попълнете я задължително, защото рискувате да бъдете обложен с този вид данък автоматично.  Ако попълните това поле от формуляра за регистрация, това ще доведе до задължението ви за плащане на църковен данък, дори ако посочите, че сте източно православни. В случай, че не сте религиозни, следва да оставите полето празно „–“ или напишете „VD“

Попълване на Вашата годишна данъчна декларация и плащане на църковен данък в Германия

При попълване на Вашата годишна данъчна декларация е необходимо да попълните и данните за Вашата религиозна принадлежност.В противен случай може да бъдете обложени с църковен данък.

Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20, E-mail: info@weknowthelaw.eu. Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Източници: Закон за напускане на църквата

Още информация по темата за живот и работа в Германия може да намерите в следните публикации:

Адресна регистрация в Германия

Договор за наем в Германия

Здравна застраховка в Германия

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
FOUNDER & SENIOR LEGAL ADVISOR