Обезщетение за безработица в Холандия (WW-uitkering)

Какво е най-важното, което трябва да знаете за получаването на обезщетение за безработица в Холандия, какви са условията за получаване на обезщетение за безработица (платена борса в Холандия), какъв е Вашия размер на обезщетението за безработица и как да се запишете в местното бюро по труда в Холандия, като лице търсещо работа?Условия за получаване на обезщетение за безработица в Холандия

За да получавате обезщетението Ви за безработица в Холандия, Вие трябва да сте работили в страната през най-малко 26 седмици през последните 32 седмици преди да кандидатствате.  Също така Вие трябва да се регистрирате, като лице търсещо работа в местното бюро по труда в Холандия (UWV Werkbedrijf) още на първият ден след прекратяване на трудовия Ви договор, а в рамките на първата седмица трябва да подадете документи за  кандидатстване за обезщетение за безработица. Имайте предвид, че Вие може да кандидатствате и в периода от 1 седмица преди края на трудовия Ви договор. Вие ще получите плащане на Вашето обезщетение в рамките на 10 дни от подаването на справка Ви за месечният Ви доход до UWV (Институт за социално осигуряване) по Вашата банкова сметка в Холандия.Продължителност на изплащане обезщетението за безработица в Холандия

Вашата платена борса в Холандия може да бъде изплащана за минимум 3 месеца до максимум 3 години и 2 месеца. Като са всяка  година трудов стаж се полага + един допълнителен месец. Ако искате да прибавите допълнителен осигурителен стаж Вие може да кандидатствате за европейски формуляр U1 от друга държава. Ако започнете работа като заето лице срещу трудово възнаграждение, което е по-ниско от месечното Ви парично обезщетение за безработица, доходите Ви ще бъдат допълнени с частично обезщетение за безработица.

Размер на Вашето обезщетението за безработица в Холандия 

Размерът на изплащаното обезщетение за безработица се определя на базата на Вашия брутен доход през последната година преди да останете без работа, като се определя на базатата на Вашето дневно възнаграждение (dagloon). Максималният му размер може да бъде 219,98 евро. Дневното възнагражддение се умножава по 21,75 и така се определя месечното Ви обезщетение за безработица. През първите два месеца Вие ще получавате 75% от месечното Ви обезщетение за безработица, а след това 70 %.

Подаване на документи за кандидатстване 

Ако имате адресна регистрация в Холандия, Вие може да използвате Вашата дигитална самоличност DIgiD в Холандия, за подаване на документи за кандидатстване за обезщететение за безработица. Ако нямате дигитална самоличност DIgiD в Холандия, Вие следва да посетите лично офис на UWV (Институт за социално осигуряване) да подадете документи за кандидатстване и  да се регистрирате като лице, търсещо работа местното бюро по труда в Холандия (UWV Werkbedrijf) .

Задължения при получавате парично обезщетение за безработица в Холандия:

  • Активно търсене на нова работа
  • Най-малко 4 кандидатствания за нова работа за период от всеки 4 седмици
  • Ежемесечно опълвате на справка за дохода (Inkomstenopgave)
  • Своевременно информиране за промени в ситурацията Ви в рамките на една седмица
  • Изпълняване на задачите във Вашата работна папка ( Werkmap)
  • Посещаване на срещите с Вашия инспектор в UWV (Институт за социално осигуряване)
  • Уведомление при заминаване в България или на почивка

Глоба за нередовности свързани с изплащането на парично обезщетение за безработица в Холандия

Ако не спазвате задълженията си, размерът на Вашето парично обезщетение временно ще бъде намален или няма да получите такова и/или ще Ви бъде наложена глоба.

 Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти при миграция в друга държава?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20,  E-mail: info@weknowthelaw.eu. Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Още информация по темата за живот и работа в Холандия може да намерите в следните публикации:

Адресна регистрация в Холандия

Възстановяване на данъци от Холандия 

Надбавка за здравни осигуровки в Холандия 

Детски надбавки в Холандия

Надбавка за наем в Холандия

ПТП в Холандия

Шофьорска книжка в Холандия

Трудова злополука в Холандия

 

 

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
Founder & Senior Legal advisor