Обезщетение за безработица в Холандия (WW-uitkering)

Какво е най-важното, което трябва да знаете за получаването на Вашето обезщетение за безработица в Холандия, какви са условията за получаване на обезщетение за безработица (платена борса в Холандия), какъв е Вашия размер на обезщетението за безработица и как да се запишете в местното бюро по труда в Холандия, като лице търсещо работа?Условия за получаване на обезщетение за безработица в Холандия

За да получавате обезщетението Ви за безработица в Холандия, Вие трябва да сте работили в страната през най0малко 26 седмици през последните 32 седмици преди да кандидатствате.  Също така Вие трябва да се регистрирате, като лице търсещо работа в местното бюро по труда в Холандия (UWV Werkbedrijf) още на първият ден след прекратяване на трудовия Ви договор, а в рамките на първата седмица трябва да подадете документи за  кандидатстване за обезщетение за безработица. Имайте предвид, че Вие може да кандидатствате и в периода от 1 седмица преди края на трудовия Ви договор. Вие ще получите плащане на Вашето обезщетение по Вашата банкова сметка в Холандия. Продължителност на изплащане обезщетението за безработица в Холандия

Вашата платена борса в Холандия може да бъде изплащана за минимум 3 месеца до максимум 3 години и 2 месеца. Като са всяка  година трудов стаж се полага + един допълнителен месец. Ако искате да прибавите допълнителен осигурителен стаж Вие може да кандидатствате за европейски формуляр U1 от друга държава.

Размер на Вашето обезщетението за безработица в Холандия 

Размерът на изплащаното обезщетение за безработица се определя на базата на Вашия брутен доход през последната година преди да останете без работа, като се определя на базатата на Вашето дневно възнаграждение (dagloon). Максималният му размер може да бъде 219,98 евро. Дневното възнагражддение се умножава по 21,75 и така се определя месечното Ви обезщетение за безработица. През първите два месеца Вие ще получавате 75% от месечното Ви обезщетение за безработица, а след това 70 %.

Подаване на документи за кандидатстване 

Ако имате адресна регистрация в Холандия, Вие може да използвате Вашата дигитална самоличност DIgiD в Холандия, за подаване на документи за кандидатстване за обезщететение за безработица.

 Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти при миграция в друга държава?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20,  E-mail: info@weknowthelaw.eu. Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Още информация по темата за живот и работа в Холандия може да намерите в следните публикации:

Адресна регистрация в Холандия

Възстановяване на данъци от Холандия 

Надбавка за здравни осигуровки в Холандия 

Детски надбавки в Холандия

Надбавка за наем в Холандия

ПТП в Холандия

Шофьорска книжка в Холандия

 

 

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
Founder & Senior Legal advisor