Банкова сметка в Холандия: Откриване на банкова сметка (bankrekening)

Какво е най-важното, което трябва да знаете за Вашата банкова сметка в Холандия (bankrekening) за откриване на банкова сметка в Холандия, как да получите Вашата банкова карта в Холандия, най-големите банки в Холандия, какви са характеристиките на Вашата основна банкова сметка в Холандия? 

За да отворите банкова сметка в Холандия (bankrekening) са ви необходими следните документи:

  • Граждански регистрационен номер в Холандия (БСН номер)
  • Лична карта или международен паспорт
  • Договор за наем в Холандия или друго доказателство за адрес в Холандия
  • В зависимост от вида на банковите продукти, които искате да използвате, от различните банки в Холандия може да Ви бъде изискан и трудов договор или депозит

Вие може да предоставите на банката и българският си адрес, в случай че нямате адресна регистрация в Холандия.

Вие може да откриете Вашата банкова сметка онлайн в банка Bunq

Или да изберете да отворите банкова сметка онлайн в банка N26

 

 

Вие може да отворите основна банкова сметка в Холандия, както онлайн, така и да посетите офис на банка в Холандия. Вие може да отворите банкова сметка онлайн, само ако пребивавате постоянно в Холандия, в противен случай може да направите уговорка с банката, която сте избрали за уреждане на среща. В рамките на 5 дни след самата среща, Вие ще получите Вашата банкова карта в Холандия по пощата, на адреса, който сте предоставили за кореспонденция.Банкова карта в Холандия (pinpas)

Повечето разплащания в Холандия стават посредством банкова карта (pinpas). 

Какво е iDeal и как се свързва с Вашата банкова сметка (bankrekening) в Холандия?

iDeal е платежна система, която е разпространена в Холандия. Чрез нея използвайки мобилното си банково приложение  и пин код може да извършвате банкови транзакции онлайн.

Банкови такси върху Вашата банкова сметка (bankrekening) в Холандия

Банковите такси варират в зависимост от различните банки в Холандия, като сравнение на банковите такси може да направите тук.ABN AMRO (включително RBS, BSCH и Fortis) и ING са най-значимите холандски банки. N26, Revolut, Bunq е сравнително нови холандски интернет банки, която се фокусират върху отделни лица.

Вие може да откриете своята банкова сметка в Холандия без адресна регистрация в страната, само с лична карта и адрес за кореспонденция изцяло онлай в най-добрата онлайн банка в Холандия – Bunq тук. 

 

Централен кредиден регистър

Банките могат да проверяват кредитоспособността на нови клиенти в централният кредитен регистър в Холандия (BKR).

Жалба срещу банкови институции в Холандия

Ако смятате, че правата Ви са нарушени може да се обърнете към комисията за банков надзор в Холандия (AFM).

Какво е SEPA?

SEPA или Single Euro Payment Area е услуга, която в  превод означава “единна зона за плащания в евро”. В тази зона потребителите имат възможност да извършват и да получават плащания в евро както в границите на държавата, в която живеят така и извън тях с една и съща такса.

Какво представляват BIC/SWIFT кодът и IBAN?

Съкращението BIC означава бизнес идентификационен код. Това е международно стандартизиран код за идентификация на банковите клонове при платежни трансакции. Той се използва от кредитни институции и по уникален начин идентифицира всяка банкова институция, която пряко или косвено участва в платежните трансакции. При платежните трансакции BIC/SWIFT кодът се използва в комбинация с IBAN (= Международен номер на банкова сметка), при което BIC идентифицира банката, а IBAN идентифицира съответната сметка в нея.

От своя страна IBAN се състои от следните компоненти:

  1. Кодът на държавата от две букви.
  2. Двуцифреният номер за проверка. Той е от 02 до 98. При използването на този номер за проверка дори и един неправилен символ винаги бива разпознат, индивидуални разместени цифри винаги биват разпознавани, а дори при няколко грешки степента на разпознаване все още е висока.
  3. Поредица от символи, който идентифицира действителната сметка. В повечето държави тя се състои само от цифри. Тя е известна и като BBAN (= Основен банков идентификационен номер). В повечето държави това е банковият код и номерът на сметката.

 IBAN може да е с дължина до 34 символа, но в повечето държави е по-къс. 

BIC съдържа и код на държава. За разлика от IBAN той въобще не е в началото на BIC кода, а се намира на позиции 5 и 6. В много малко случаи кодът на държавата от IBAN може да се различава от кода на държавата на съответния BIC, защото се използват различни стандарти. BIC се състои от 8 или 11 символа и не съдържа собствен код за проверка. За разлика от IBAN, BIC кодът, освен по дължината си, може да бъде проверен само след като се види дали е включен в BIC директорията, която редовно се обновява от SWIFT. От друга страна при IBAN е възможно да се използва математическа процедура, за да се провери дали е формално правилен, като се използва цифрата за проверка, съдържаща се в него. Могат да съществуват единствено формално правилни IBAN номера. На въпроса дали определен IBAN действително съществува може да бъде отговорено единствено от съответната банка.

Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20,  E-mail: info@weknowthelaw.eu. Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Източници:

Еuropa.eu

Директива 2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно правото на граждани на Съюза и на членове на техните семейства да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите–членки

Още информация по темата за живот и работа в Холандия може да намерите в следните публикации:

Регистрация тип пощенска кутия в Холандия 

Община в Холандия 

Възстановяване на данъци от Холандия 

Надбавка за здравни осигуровки в Холандия 

Студентско финансиране в Холандия 

Детски надбавки в Холандия

Община в Холандия

Дигитална самоличност в Холандия

Надбавка за здравни осигуровки в Холандия

 

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
Founder & Senior Legal advisor

error: Публикацията е предмет на авторско право !!!
Задай въпрос