Какво е най-важното, което трябва да знаете за Вашата банкова сметка в Гърция, процедура по откриване на банкова сметка в Гърция, кои са най- големите банки в Гърция и как да получите своята банкова карта в Гърция (Χρεωστική κάρτα)?

 Процедура по откриване на банковата Ви сметка в Гърция

За да отворите своя банкова сметка в Гърция са Ви необходими следните документи:

 • Лична карта или международен паспорт
 • Данъчен номер в Гърция AFM (Arithmo Forologiko Mitro)
 • Доказателство за Вашата адресна регистрация в Гърция
 • Декларация, че няма да използвате банковата сметка с търговска цел, ако сте физическо лице
 • В определени случаи могат да бъдат изисквани и допълнителни документи, като акт за раждане, данъчна декларация от държавата на предишното Ви пребиваване, банково извлечение от предишната Ви банка, както и фишове от заплата или писмо от работодателят Ви

Минимален депозит

Някой банки в Гърция, като например Alpha Bank изискват минимален депозит от 300 евро по сметката.По-големи банки в Гърция

 • Piraeus Bank
 • Alpha Bank
 • National Bank of Greece
 • Eurobank

Банкова карта в Гърция (Χρεωστική κάρτα)

След откриване на своята банкова сметка, Вие ще получите своята банкова карта в Гърция (Χρεωστική κάρτα).

.

Какво е SEPA?

SEPA или Single Euro Payment Area е услуга, която в  превод означава “единна зона за плащания в евро”. В тази зона потребителите имат възможност да извършват и да получават плащания в евро както в границите на държавата, в която живеят така и извън тях с една и съща такса.

Какво представляват BIC/SWIFT кодът и IBAN?

Съкращението BIC означава бизнес идентификационен код. Това е международно стандартизиран код за идентификация на банковите клонове при платежни трансакции. Той се използва от кредитни институции и по уникален начин идентифицира всяка банкова институция, която пряко или косвено участва в платежните трансакции. При платежните трансакции BIC/SWIFT кодът се използва в комбинация с IBAN (= Международен номер на банкова сметка), при което BIC идентифицира банката, а IBAN идентифицира съответната сметка в нея.

От своя страна IBAN се състои от следните компоненти:

 1. Кодът на държавата от две букви.
 2. Двуцифреният номер за проверка. Той е от 02 до 98. При използването на този номер за проверка дори и един неправилен символ винаги бива разпознат, индивидуални разместени цифри винаги биват разпознавани, а дори при няколко грешки степента на разпознаване все още е висока.
 3. Поредица от символи, който идентифицира действителната сметка. В повечето държави тя се състои само от цифри. Тя е известна и като BBAN (= Основен банков идентификационен номер). В повечето държави това е банковият код и номерът на сметката.

 Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти при миграция в друга държава?

Нашият съвет е да се консултирате с добър и опитен консултант още преди да е възникнал проблемът. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с консултиране на трудови мигранти се обърнете към нас на : Tel. : +359 888 19 46 20, E-mail: info@weknowthelaw.eu.Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.

Още информация по темата за живот и работа в Гърция може да намерите в следните публикации:

Покупка на имот в Гърция

Отпадане на необходимостта от зелена карта в Гърция

Изисквания за пътуване до Гърция по време на COVID

Здравна осигуровка в Гърция

 

 

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов
FOUNDER &SENIOR LEGAL ADVISOR

[ux_product_categories style=“overlay“ type=“grid“ grid=“3″ animate=“fadeInLeft“ number=“4″ orderby=“name“ image_size=“large“ image_overlay=“rgba(38, 38, 38, 0.16)“ text_pos=“middle“ text_size=“large“]
error: Публикацията е предмет на авторско право !!!
Задай въпрос